FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Lättläst Det svenska ordet jul

Det svenska ordet jul

Ingen vet helt säkert varifrån ordet 'jul' kommer från början. Men i en hyllning som skrevs till kungen Harald Hårfager, redan år 900, berättas att någon "dricker jul".

På Harald Hårfagers tid fanns inte kristendomen i Sverige, utan människorna trodde på flera olika asagudar.

I slutet av året, när nätterna är kortare och dagarna längre offrade människorna till sina gudar för att fira att naturen gav dem ljuset tillbaka.

När kristendomen flera hundra år senare kom till Sverige blandades de gamla asa-traditionerna med de nya kristna.