FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida Julstäda smart

Städa smart inför julen

Med allt som finns att göra inför julen känns ju inte julstädningen som det roligaste men dock är det ju så skönt när den är gjort och allt känns fint och redo för julfirandet. Här får du smarta och bra tips för att göra julstädningen både rolig och effektiv.

Att ha bra städutrustning är ett av knepen som gör städningen lättare.

Ett verktygsbälte eller ett sådant man kan ha för trädgårdsredskap är väldigt användbart, ladda det med de städprodukter du tror att du kommer att använda så slipper du en massa spring.

Köket
Skärbrädan gör du rent genom att gnida in den med salt eller ättika och låter dra minst 20 minuter. Både salt och ättika är effektiva bakteriedödare. Diska sedan rent som vanligt med diskmedel och en disksvamp.

Rent i micron gör du på några minuter genom att fylla en stor skål med vatten (och gärna några droppar pressad citron) samt värma den på högsta effekt i några minuter. Det varma vattnet ångar av sig och du kan enkelt torka bort ingrodd smuts med en ren trasa.

Ugnen blir snabbt ren om du använder Scrub Buds, en järnboll som inte repar. Tag lite såpa på den smutsiga ytan och låt verka i ett par minuter. Gnid sedan bort smutsen med järnbollen och torka rent med en ren fuktig trasa.

Så kallade mirakeltrasor (trasor i microfiber) är både användbara och miljövänliga eftersom det bara behövs vatten. De tar åt sig väldigt bra av allt från damm till fett. Knepet är att skölja trasan i kallt vatten innan den ska användas. När den ska sköljas ren görs detta i varmt vatten, då fibrerna i trasan lättare släpper smutsen. Skölj i kallt vatten igen innan användning. Dessa trasor tvättas helst på 60 grader i maskin, dock utan sköljmedel.
Trasor i microfiber finns även för golvmoppar.

Köksfläktens filter kan diskas för hand, blötlägg det då i mycket varmt vatten med lite maskindiskmedel. Eller stoppa det i diskmaskinen, men se till att det bara är filtret som diskas då, inte porslin och dylikt. Själva fläktkåpan, om den är i aluminium eller liknande, görs rent med diskmedel utspätt med vatten i en sprayflaska, eller fönsterputs.

Blandade städtips
Använd en klädvårdsrulle för att få lampskärmar och liknande dammfria.

Använd det lilla dammsugarmunstycket för att damma golvlisterna.

Vinäger i en skål tar bort dålig lukt i ett rum.

Klackmärken tas enkelt bort med hjälp av ett suddgummi.

Stearin som har runnit ut försvinner under rinnande varmt vatten. Om det har kommit stearin på till exempel soffan, lägg då en papperspåse över fläcken (peta först bort så mycket stearin som det går) och stryk över med ett varmt strykjärn. Pappret suger åt sig stearinresterna och fläcken försvinner.

Ta bort kalkavlagringar från kranar och rör genom att hälla lite ättika på en trasa och lägga den över det område där kalken finns. Låt verka en stund och skölj sedan bort med vatten.

Använd en tandborste för att göra rent på ställen i tex badrummet som är svåra komma åt.

Vid dammsugning av barnens rum, trä en nylonstrumpa över dammsugarröret för att slippa dammsuga upp små leksaker och annat.Till sist

Sätt gärna på någon bra musik, kanske någon av spellistorna från FiraJul.nu på Spotify?

Piffa till städningen med ett par glamourösa städhandskar, som du snabbt fixar till.