FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Saffran som krydda och medicin

Crocus sativus
Saffran är väl kanske julkryddan framför andra, även om vi numera använder den alltmer året om i matlagning och bakning.
Saffran består av de torkade märkesflikarna hos svärdsliljeväxten Crocus Sativus, saffranskrokus. Varifrån den härstammar är oklart, möjligen mindre Asien. Idag odlas den i framför allt Spanien, Iran och Grekland.

Saffransodling är mycket arbetskraftskrävande . De små märkena måste plockas bort för hand strax efter att blomman plockats för att inte aromen ska försvinna. Det är orsaken till det höga priset vi betalar för vår saffran. Det går åt 150 000 blommor till ett kilo saffran!

Saffran kan vara vår äldsta krydda. Det äldsta omnämnandet av saffran hittar vi i en kinesisk läkarbok från 2600 f kr. 500 år före Kristus spelade saffran en viktig roll i den klassiska indiska läkekonsten. Till en början uppskattades och odlades alltså saffranframför allt för sina medicinska egenskaper. Den ansågs stärkande och uppiggande, bland annat i kärlekslivet. Något att tänka på inför stundande helger! I det antika Rom ansågs saffran hjälpa mot alkoholförgiftning. Inför ett större kalas drack man därför ett glas saffransvatten.

Med muslimerna kom saffransodlingen till Spanien på 700-talet, men det var framför allt i och med korstågen på 1000-talet som Europa blev bekanta med saffran igen. Saffran blev köpmännens mest lönsamma vara.
I Sverige omnämns saffran första gången i räkningen till gravölet efter Heliga Birgittas pappa 1328. Särskilt populärt blev bruket av saffran på Gotland, där man fortfarande lagar saffranspannkaka.

Saffran är inte bara en krydda. Den har alltså även använts som medicin, men också som parfym och färgämne. Det är dock framför allt som krydda vi använder saffran idag. En jul utan saffransbröd är ingen riktig jul!