FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Den dyra kardemumman

Elettaria cardamomum
Kardemumma växer i vilt tillstånd i främre Indien och på Ceylon. Det är en perenn ört med upp till sex meter höga bladskott. Från jordstammen skjuter det upp blomskott. Frukten är en centimeterlång, oval kapsel som innehåller ett tjugotal frön, som utgör själva kryddan.
Numera odlas kardemumma. Odlingen är mycket arbetskraftskrävande och kardemumma tävlar därför med vaniljen om andraplaceringen på prislistan bland kryddor, efter saffran.

Kardemumman omtalas i sitt hemland redan 1000 år f kr i medicinska skrifter som ett utmärkt medel mot bantning.
Till Grekland importerades den på 400-talet f kr, och det var där den fick sitt europeiska namn.
Det var dock i det antika Rom kardemumman blev verkligt populär och använd i den finare matlagningen. Norr om Alperna nämns inte kardemumman förrän på 1200-talet.

Idag har kardemumman en ovanligt ojämn geografisk utbredning. Det finns utöver Indien två områden i världen som står för nästan halva världskonsumtionen. Det ena är Främre Orienten, framför allt Saudiarabien, det andra är Skandinavien.
Användningsområdena för kardemumman är helt olika i de båda områdena. Här i Skandinavien använder vi den framför allt i kaffebröd, medan man i Saudiarabien smaksätter sitt kaffe med den. I sitt hemland Indien är kardemumman en viktig ingrediens i curry.
Kardemumma sägs vara ett afrodisiakum, vilket ursprungligen var anledningen till att man smaksatte kaffet med den, då kaffe sägs ha den motsatta effekten!