FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Böner i nio dagar

Julfirandet i Mexiko har en starkt religiös prägel. Enligt en sed från 1500-talet ber befolkningen julböner i nio dagar, något som introducerades i landet av spanska misssionärer. Tanken var att hedra Josef och jungfru Marias resa till Betlehem. Traditionen kalllas för Las Posada, där posada betyder värdshus på spanska.

Firandet börjar med en procession som vanligen leds av ett barn utklätt till ängel. Sedan följer ytterligare två barn, bärande på figurer föreställande Maria och Josef. Efter dessa kommer en mängd barn, vuxna och till sist musikanter. När processionen når det hus som är målet för kvällen delar deltagarna upp sig i två grupper. Den ena representerar de heliga pilgrimerna, den andra värdshusfolket. Därefter utspelas scenen då pilgrimerna söker om logi och slutligen får det. Hela sällskapet knäböjer och ber sina böner.

Efter det är det dags för rejält firande med fyrverkerier och mat. Liknande processioner hålls sedan i ytterligare åtta kvällar i rad. På den nionde kvällen hålls istället en stor bild av Jesus Kristus upp av två personer som utsetts till gudföräldrar.

Huvudrätten på julbordet är kalkon. Efter middagen går man ut för att skjuta fyrverkerier. Julklappar läggs under julgranen för att öppnas sent på julaftons kväll, allra helst inte förrän vid midnatt.