FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Blandat ursprung

Traditionellt julfirande i Italien har två ursprung. Det ena är firandet av Jesu födelse (det italienska ordet för jul, Natale, betyder födelsedag). Det andra är en hednisk tradition från romarriket, då "Saturnalia" firades vid vintersolståndet. Idag finns spår av detta kvar i adventsfirandet.

Under en traditionell jul i Italien äts en julmiddag som främst består av fisk. På ett välförsett julbord kan finnas 10–20 olika fiskrätter som ofta serveras med linser. Fisksorterna varierar, i Rom finns det på ett traditionellt julbord en capitone, en ål som serveras stekt eller grillad.
Sötsakerna man äter under julen är till exempel panettone, en fruktkaka, torrone och panforte, pepparkakor ungefär.