FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek

Läsa Bibeln genom bröd

På Island firas julen i dagarna 13 med start den 12 december. Det är den dagen då jultomtarna börjar komma till Island. Sedan kommer de en och en, dag för dag, tills den siste har anlänt den 24 december. Sedan återvänder jultomtarna tillbaka till bergen som de kom ifrån, en och en och dag för dag. Den 6 januari har alla jultomtar återvänt och då är även julen slut och granen kastas ut.

Ett speciellt bröd bakas och det ska vara så lövtunt att det ska gå att läsa bibeltext igenom det, sägs det. I dessa bröd klipps vackra mönster som får symbolisera olika saker i islänningarnas liv. Brödet friteras gyllenbrunt och serveras tillsammans med lamm, ripa eller rökt skinka.

Granen kläs på kvällen den 23 december, som också är den kväll som affärerna håller öppet till midnatt – för dem som fortfarande är på jakt efter julklappar. På julafton den 24 december börjar julfirandet klockan 18, som en påminnelse om tiden då en ny dag började klockan 18. Delikatesser på julbordet är rökt lamm och ripa. Ripan var från början mat för de fattiga men är idag en dyr och exklusiv rätt.

Julklappar är en relativt ny företeelse, den kom inte förrän under 1800-talet. Dessförinnan var det vanligare att det delades ut presenter på sommaren. Till jul delades istället ett nytt klädesplagg ut till var och en i familjen. Den som inte hade nya kläder till jul kunde annars bli tagen av julkatten.