FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida

Bland stickor och nystanDet var när Anita Davidsson läste om ett stickcafé i tidningen som hon fick idén att starta upp ett också i Mullsjö. Hon lämnade in en lapp till Jönköpingsposten som kom och skrev om stickcaféet. Sedan 4 november 2006 har stickcaféet varit igång och de är nu allt mellan fyra och åtta stickentusiaster som träffas varannan vecka för att umgås, sticka och skratta tillsammans. I gänget finns en kille och fler får det gärna bli.

Anita har stickat sedan hon var sex år gammal men intresset för konststickning väcktes långt senare.

- Jag arbetade på ett bibliotek då och där fanns boken ”Stickade stjärnor”, berättar Anita och fortsätter med ett skratt:

- Jag lånade om och lånade om boken, ständigt, för att skriva av och sticka mig igenom alla de mönster som fanns i den.

Sedan dess har hon tagit konststickningen till en ny nivå, genom att hon tittar på gamla dukar och skriver av deras mönster, för att sedan sticka nya dukar.

- Konststickning är lite pilligt eftersom garnet är så tunt, säger Anita och berättar vidare:

- Men den som har provat på att sticka en spetskant till en jumper eller liknande kan lätt våga sig på att konststicka en duk.

När hon tittar på en duk och skriver av dess mönster börjar hon med att räkna efter hur många gånger som mönstret upprepas. Allt eftersom varven blir fler måste nya maskor läggas till, eftersom duken växer.

 Det händer att hon blir tillfrågad om hon vill ställa ut sina dukar och då brukar Anita passa på att efterlysa gamla dukar, så att hon kan skriva av deras mönster och på så vis dokumentera ett gammalt hantverk.

För Anita innebär stickningen en form av smärtlindring. Hon blev sjuk vid sju års ålder och är sjukpensionär sedan 17 år tillbaka. Hon går med ständig smärta och det finns dagar då stickning inte är att tänka på. Men det kommer också dagar då hon mår ganska bra, eller som hon själv säger, befinner sig i ett mellanläge, och då hjälper stickningen henne att fokusera bort från smärtan.

Den som vill ansluta sig till stickcaféet i Mullsjö kan hålla utkik efter anslag hos Landhs konditori. I mitten av december kommer stickcaféet att göra juluppehåll för att dra igång på nytt i början av nästa år.

- Är du nyfiken på om det finns ett stickcafé på din ort, gå in och fråga på garnaffären där du bor, de brukar ha bra koll på sådant, tipsar Anita.