FiraJul.nu är Sveriges mest omfattande webbplats om julen.

Här finns allt för julen: julens traditioner, recept, pyssel, reportage, julens trender och Sveriges största samling av julmarknader.

Tanken på en webbplats om julen föddes inför julen 2004. Då började arbetet med att bygga upp en webbplats och samla information till den. Sedan starten har vi bytt utseende några gånger men tror att vi har hittat en bra form inför julen 2009, och det är i sin nya kostym som du ser webbplatsen idag.

FiraJul.nu drivs av Agnes Hedberg, som också driver mediabyrån Wera Media i Linköping. Tillsammans med frilansare och andra intresserade fylls webbplatsen på med ny information hela tiden. Vi har genom åren haft över 500.000 besökare och får ständigt brev om hur uppskattat innehållet hos oss är.

Vill du veta mer, inleda ett samarbete eller saknar någon information? Kontakta oss!

Om FiraJul.nu
fredag 16 november 2018
  • Öka texttorlek
  • Återställ textstorlek
  • Minska textstorlek
     Startsida

Tillsammans kan vi göra skillnadMagdalena Ingberg - initiativtagaren till nätverket LKPG Tillsammans är vi starka - gör tummen upp för att så många ville lämna in gåvor till barn som lever i fattigdom i Linköping.

I kollektivhuset Stolplyckan i Linköping pågick under den första adventssöndagens eftermiddagstimmar febril verksamhet. Här samlades det in saker till barn vars föräldrar inte har råd att köpa julklappar. De är många fler än vi vill tro. Men de som vill hjälpa är också väldigt många.

Magdalena Ingberg är initiativtagaren till nätverket LKPG Tillsammans är vi starka. Under söndagseftermiddagen arbetade hon tillsammans med ett 15-tal frivilliga med att ta emot julklappar och hygienartiklar i en insamling till förmån för fattiga barn.

Nätverket startade i november 2012 och idag ingår fler än 1800 medlemmar. Mottot är att ”när du ser att någon behöver hjälp så ska du inte vara rädd för att hjälpa”.

Och det var verkligen många som ville hjälpa. Under söndagen kom en strid ström av bilar, människor på cykel och till fots, som hade med sig gåvor av alla slag. Leksaker, kläder, smycken, spel, pyssel, hygienartiklar och böcker. Begagnat men också en hel del nytt. Presentkort på aktiviteter och till matbutiker. Och också julklappspapper, tejp och snöre.

-        Idén är att vi delar ut sakerna tillsammans med papper och snöre så att föräldrarna själva kan slå in paketen, som om det vore de själva som ger julklappen, säger Magdalena Ingberg.

Hon arbetar helt ideellt och så gör alla andra som är engagerade i nätverket. Det är de som arbetar inom nätverket som får kännedom om familjer som lever i ekonomisk fattigdom. Och genom nätverket kan dessa familjer få hjälp, genom att det startas insamlingar. Vad som samlas in beror på vilka behov som finns hos de familjer man har kännedom om vid det tillfället.

-        Vi har även samarbete med modiga människor som arbetar inom förskola, skola, BVC, familjecentraler, kvinnojouren, Stadsmissionen, kyrkan, Frälsningsarmén och sjukhuset, för att nämna några.

I lokalen har långbord ställts fram och dessa är märkta med vilka saker som ska läggas var. Ett bord för pedagogiska leksaker, ett bord för böcker, ett bord för spel, ett för hygienartiklar.

Stämningen är hög, volontärerna hjälper gärna till och visar var kassarnas innehåll ska placeras ut. Den som vill kan få en pepparkaka och det finns också kaffe. Dörröppningen fylls ständigt på med nya människor som vill lämna in saker. En del har någon enstaka kasse med sig, andra behöver en rullvagn för att få med allt. Alla saker tas emot med glädje och tacksamma ord från volontärerna.

-        Jag är mycket nöjd med söndagen, säger Magdalena Ingberg och fortsätter:

-        På tisdag har vi ännu en insamling, och jag hoppas mycket på den också.


För dig som vill veta mer om nätverket och de olika insamlingarna kan besöka deras sida på Facebook här >